”Du har ett fel på hjärtat”

När födelsedagar inte längre firas med bubbel och trumpeter. När sena disconätter ersatts av hemmakvällar. När spets bytts ut mot praktiskt sömlöst.

Då när livet gått in i bekvämlighet och trygghet. Efter blöjbyten, studiepress, karriärstress, bolåneförhandlingar och utseendehets. Då när livet börjar kännas självklart. Vant. Rutinerat. Det var då jag fick beskedet som satte världen i gungning.

”Du har ett fel på hjärtat.”

2019 var året då vi blev med hund nr 2, var bjudna på fyra bröllop, 40-årsfester, 50-årsfester och 60-årsfester. 2019 var också året när jag tränade för och sprang ett halvmaraton. Vi njöt av stillheten i Kaga men skaffade oss också nya reseupplevelser. Vi strosade i tyska byar, kysstes i Biarritz, svettades i Zaragoza och fann en vardag i vårt Spanien. Ihop med barnen skrattade, grät, diskuterade och svetsades vi samman än mer.

Hjärtklappningen har kommit och gått i många år. Första åren några minuter i taget. Men med tiden allt längre episoder. Tillslut flera timmar i sträck och nu nästan ett dygn. Maxpuls i viloläge. Så jag sökte akut. Sjukhuspersonalen hittade problemet och nu ska jag opereras. De säger att det är ett vanligt ingrepp. Att det ska gå att bli helt återställd. Ett rutiningrepp för proffsiga kardiologer.

I tolv år har jag ignorerat slagen. Förklarat dem som stress, för mycket kaffe, blodtrycksfall eller för plötsliga rörelser. Något vardagligt. Sådant som alla upplever då och då. Men så var det alltså inte. Jag är glad att jag tillslut sökte vård. Glad för det bemötande jag fick och får. Glad över att äntligen veta och att få hjälp. Glad över mitt täta skyddsnät av samhällstjänster, stöttande chefer, kollegor, familj och vänner.

2020 är året jag ska operera mig. Men det är också året då jag ska utveckla mitt ledarskap, se våra barn utvecklas, hitta lugnet i vardagen, äta mer lokalproducerat och gå många upptäcktsfärder tillsammans med min livskamrat, Fredrik. För även om det är ett rutinmässigt ingrepp för vården blir det ett helt nytt liv för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s