Ingen mer bikiniångest

Föreställ dig veckan innan du kliver på planet som ska ta dig till semesterdestinationen. Bikinin från i fjol är solblekt och inläggen i BH:n har börjat knottra sig. Ja, ni vet vad jag menar. Butikernas rea-skyltar lockar dig till provhytten med nävarna fulla av läckra bikinisar. Färgglada, triangelformade, midjehögt, brazilian, low cut, sportisch, tanttäckande… Ja, det är lika bra att slänga med det mesta. Något måste ju passa.

Du plockar av en BH och undrar hur den egentligen är tänkt att sitta. Ska det vara luftigt där? Dubbeltutte. Midjehögt på mig blir underbrösten-högt. Low cut, skämtar de? Mitt ärr syns. Triangel-bh, jeeez. Det gick inte ens för 10 år sen. Och så fortsatte den tysta konversationen med mig själv. Men för ett par år sedan såg jag en kvinna på stranden som vidgade mina vyer inför ”Beach-säsongerna”.

Det inträffade på stranden La Mata i Spanien. Jag satt i min brasse och kände mig svullen efter dagens andra öl. Min ex-man hade precis kommenterat snyggheten hos en magrute-man som passerade, men det var inte honom jag noterade. Nej, det var hans sällskap jag hade blicken riktad mot. Hans vackra sällskap. Hon var stor. Hon hade läppstift. Hon hade valkar. Hon gick med rak rygg. Hon hade gropiga ben. Hennes blick var säker. Ett långt guldhalsband låg över hennes byst. Det blöta håret bakåtkammat. Hon skrattade åt något som sades.

Du tror kanske att hon hade valt bästa bikinin för hennes kropp, vad nu det är. Nej, hon hade inte gjort strategiska val utifrån sin kropp. Det var utstrålningen som gjorde henne vacker. Hon signalerade sådan levnadsglädje att jag kom på mig själv att le brett när hon passerade.

Jag brukar tänka på henne när jag inte känner mig bekväm i provhytten eller på stranden. Jag tänker att jag har två val. Antingen gömmer jag mig. Och det är helt ok också. Eller så sträcker jag på mig och ler. Min kropp bär mig. Jag är frisk och får uppleva mycket fint i livet. Så numera drar jag på läppstiftet och svassar loss glädje, även i bikini!

Bild tagen på Zakynthos, Grekland, 1996.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s